суббота, 7 февраля 2015 г.

Мюнхенська конференція з безпеки. День другий. Світ про Україну


Мюнхенская конференция: итоги от «Чуйка Ньюс».
Извините, в этот раз без ссылок. Речи политиков можете сами найти.
Очевидные шутки про "Мюнхенский сговор 2.0" не сбылись. Кто-то описал конференцию как «бенефис Украины». Самыми важными моментами, на мой взгляд, были выступления Меркель, вице-президента США Байдена, Лаврова и Порошенко. Из них стало понятно примерно следующее (большую часть этого мы знали и раньше):
1. Стратегически ЕС, США и Украина борются за сохранение суверенитета, территориальной целостности и европейского выбора Украины. Тактически они стоят за выполнение Россией в полной мере Минских соглашений, т.е. вывод российских войск и наемников, передачу Украине контроля над границей, выборы в местные органы по украинскому законодательству. Ни Меркель, ни Олланд не намереваются предать интересы Украины. Какого-то фундаментального раскола Запада по отношению к кризису нет, как бы Путину ни хотелось его устроить.
2. Между США и ЕС наметились разногласия по вопросу поставок оружия Украине. Впрочем, неправильно говорить «США и ЕС», вернее будет «США + европейские ястребы и крупнейшие страны ЕС». Сегодня эти две позиции были выражены Байденом и Меркель, случайно или намеренно сыгравших роль злого и доброго полицейского. Меркель упоминала, что ее родная ГДР и СССР рухнули не из-за военного вмешательства и поставок оружия, которые приведут только к эскалации (поэтому стоит ограничиться санкциями и информационным противодействием). Байден говорил о том, что Украина имеет право защищаться, и ей нужно дать такую возможность. Порошенко с ним солидаризовался, говоря, что эскалация происходит как раз из-за относительной технической слабости защитников Украины. (Апдейт: Порох уверял, что джавелины не нужны, а нужны средства радиолокации, связи и радиоэлектронной борьбы. Возможно, в таком варианте Европа скорее согласится на подобную «эскалацию»).
Байден при этом пообещал повышать давление на Россию в случае отказа от мира и предложил Европе диверсифицировать поставки энергоносителей и нарастить оборонные бюджеты, то есть фактически представил план, демонстрирующий, почему Путин в Украине не победит, и ему лучше бы согласиться на предложения доброго копа Меркель.
3. Все «союзники», включая Порошенко, уверены, что решение должно быть именно дипломатическим, просто имеют разные взгляды на пути его достижения (см. пункт 2). Никто не собирается «мочить Путина» или «вести войну до победного конца». Меркель заявила, что хотела бы строить безопасность вместе с Россией, а не против, а Байден заверил, что цель санкций - не разрушить экономику России, а заставить Путина прекратить войну.
4. Россия, если отбросить пропагандистскую мишуру для российского ТВ из речи Лаврова, в принципе, согласна на какое-то мирное решение, позволяющее сохранить лицо. Это может быть внеблоковый статус Украины и особый статус Донбасса, а также символическое признание субъектности ДНР-ЛНР. Это позволит России сделать вид, что она не сторона конфликта, а Путин остановил экспансию НАТО и спас «сторонников федерализации» от геноцида укрокарателей, в очередной раз всех переиграв.
Меркель при этом особого оптимизма относительно перспектив мира не проявила. Стоит смотреть, во что это выльется в ходе телефонных переговоров лидеров Украины, России, Германии и Франции, которые будут уже завтра. Оставайтесь с нами.



6 лютого стартувала щорічна Мюнхенська конференція з безпеки. Центральна тема — ситуація в Україні. До вашої уваги хронологія другого дня конференції.
Читати знизу догори (в хронологічному порядку):
18:17 На цьому дебати щодо України закінчились.
18:15 Порошенко упевнений, що Україна успішно проведе реформи і претендуватиме на членство в Євросоюзі через 6 років.
Я переконаний, що це вже незворотні зміни. Це не залежить від президента, парламенту чи уряду. 70% хочуть європейське майбутнє,
— сказав він.
18:11 Президент Болгарії каже, що Польща протягом 25 років проводила реформи, а Україна вибрала російських шлях — з олігархами і корупцією.
18:10 Грібаускайте: "Путін багато імпровізує і грає на наших слабкостях. Лідерство Путіна спрямоване на знищення". 
18:06 Порошенко:
Мінські домовленості — це не буфет у готелі, де ви можете вибрати, що хочете. Договір має виконуватись.
18:00 Журналіст New York Times запитав Порошенка, яким чином він переконає Ангелу Меркель все-таки надати Україні зброю.
Відповідь Порошенка: "Ми віримо Канцлеру Меркель, ми цінуємо її мирні зусилля. Але ми суверенна країна і ми маємо право себе захищати".
Він укотре наголосив, що Україні потрібна не летальна зброя, а оборонна — радари, "джевеліни". 
17:56 Порошенко про миротворчі війська:
Для нас це не є нагальним питанням. Зараз ми потребуємо не миротворчої операції, а миру і відкликання іноземних військ. Якщо закриють кордони, мир буде встановлено протягом декількох тижнів.
17:50 Очільник Фінляндії проводить історичні паралелі. Він вважає, що його країна перемогла у війні з СРСР (1939-1940) тільки завдяки тому, що люди хотіли демократії.
Сталін навіть не наблизвися до Хельсінкі. Ми знали, що Сталін поважав фінський дух,
— зазначив Нійністьо.
17:48 Плевнелієв: "Росія ніколи не вірила в глобалізацію, а зараз активно їй протистоїть".
17:42 Президент Болгарії Росен Плевнелієв вважає, що в Європі зараз новий період — після "холодної війни" настав "холодний мир". Він переконаний, що в Україні не можна допустити заморожений конфлікт.
17:33 Президент Литви Даля Грібаускайте: 
Ніхто більше не вірить у те, що говорить Росія. Цей блеф — не для нас. Він для російської аудиторії.





17:32 Виявляється, у нас ідуть судова та правоохоронна реформи:
"Війна не є виправданням для невпровадження реформ. Це політична необхідність і питання виживання. Ми запускаємо серйозну антикорупційну ініціативу. У нас є судова та правоохоронна реформа", — запевнив Порошенко.
Проте які саме реформи проводяться в цих галузях, глава держави не уточнив.
17:29 Порошенко про зброю:
"20 років тому ми відмовились від ядерної зброї в обмін на гарантії нашої безпеки. Тому, я вважаю, Україна має право отримати нелетальне оборонне озброєння".
17:27 "Росія має підписати перемир’я без жодних умов", — Глава держави.
17:24 Порошенко:
Криза в Україні має бути вирішена, а не заморожена.
17:21 "Вбито 31-го мирного жителя Маріуполя, більше ста — поранені. Це ціна, яку Україна платить за свою свободу", — Президент України.

17:16 Порошенко: 
Сьогодні наші колишні стратегічні партнери ведуть війну проти суверенних держав. Скільки ще доказів потрібно, щоб визнати, що в Україні — російські найманці, зброя та війська?
В якості доказу він продемонстрував паспорти російських військових:
17:11 Слова має Петро Порошенко.
17:08 Дебати розпочались.
17:02 За мить стартують дебати за участю Петра Порошенка, Президента Литви Далі Грібаускайте, Президента Болгарії Росена Плевнелієва і Президента Фінляндії Саулі Нійністьо.
17:00 Байден закінчив доповідь під бурхливі оплески аудиторії:
16:51 "Путін занадто багато разів обіцяв мир, а натомість надсилав танки", — Байден.
16:48 Віце-президент США:
Путін постав перед вибором: або забратись геть з України, або отримати ще більшу ізоляцію і економічну кризу.
16:45 "Ми не віримо, що є військове вирішення конфлікту в Україні. Але разом з тим ми переконані, що українці мають право захистити себе", — зазначив Байден.
16:40 Байден:
Я спілкувався з українцями, які були на Майдані. Вони хочуть побороти корупцію і нарешті побудувати демократію.
16:36 "Путін вибрав інший шлях", — віце-президент США.
16:35 Байден: "Європа є наріжним каменем нашої взаємодії зі світом".
16:31 Конференція нарешті поновилась. За трибуну запросили віце-президента США Джо Байдена.
16:24 Трохи протокольних фото:

16:22 У ці хвилини Президент України проводить зустріч із лідером Литви Далею Грібаускайте: 
16:16 Петро Порошенко вийшов до мітингувальників:
16:08 Байден запізнюється, а тим часом на вулицях Мюнхена влаштували мітинг у підтримку України:
15:45 Конфернеція поновила роботу. Всі в очікуванні виступу Джозефа Байдена.
15:36 Держсекретар США спілкується з Президентом Афганістану:
15:16 Смачного!

15:06 У Мюнхені невелика перерва. Після цього о 15:45 перед учасниками конференції виступатиме Джозеф Байден.
15:01 Президент України закінчив зустріч з віце-президентом США Джо Байденом:
14:56 Порошенко і Меркель:
14:38 Тим часом Президент України спілкується з віце-президентом США Джо Байденом:
14:35 Сенатор Грем:
Позиція Росії інтелектуально неспроможна, фактично не відповідає дійсності. І люди вмирають.
14:28 Сікорський нагадав Косачову, що в Україні ніколи не порушувались права російськомовних. Представник РФ відповідає: "В Україні внутрішній конфлікт". Косачов скаржиться, що в Києві лише 8 російськомовних шкіл, і взагалі немає російськомовного дитсадка.
14:20 Стара платівка від Росії: "В Україні немає російських військових. Немає доказів цього".
14:18 "Я — не я, и лошадь не моя". Представник РФ каже, що Росія не причетна до конфлікту в Україні:
14:16 Косачов до Сікорського: "А ви знали, що Бандера хотів повністю знищити польську націю?".
14:15 А тим часом Петро Порошенко спілкується з Ангелою Меркель:
14:11 "Одкровення" від Косачова: "Україна настільки ж багатоетнічна країна, як і Росія. Польщі і США цього не зрозуміти".
14:07 Сенатор звернувся до Меркель щодо її відмови поставляти зброю в Україну:
Німеччина є хорошим союзником. Але тут ви помиляєтеся
14:00 Грем запитав, чи є хтось у залі, хто сумнівається, що бойовиків на Донбасі підтримує Росія. Аудиторія відповіла мовчанням.
13:54 За словами Сікорського, він за 2 тижні до анексії Росією Криму мав розмову з Сергієм Лавровим, який запевнив, що РФ не має жодних територіальних претензій щодо України.
13:52 Дебати стартували:
13:46 Сергій Лавров закінчив доповідь. Зараз чекаємо на парламентські дебати на тему "Конфлікт в Україні і європейська безпека". 
Учасники дебатів:
Сенатор США Ліндсі Грем
Маршал Сейму Польщі Радослав Сікорський
Голова комітету з міжнародних справ Ради Федерації Росії Костянтин Косачов
13:39 Елмар Брок до Лаврова: "Ми маємо визнати, що Росія — сторона конфлікту в Україні". Він нагадав, що націоналісти насправді не мають реальної влади в Україні, як це стверджують у Кремлі.
Лавров відповідає:
Є міжнародні правила, які трактуються по-різному. В Криму відбулось те, що передбачено статутом ООН — самовизначення народів.
Глава МЗС Росії увімкнув стару платівку про Майдан: про порушені домовленості з Януковичем, про нову Конституцію, національну єдність "з урахуванням думки всієї країни", про "державний переворот" і "ультранаціоналістів".
Військове угрупування намагалось установити владу силою. "Правий сектор" хотів захопити владу на Сході. Був референдум, а в Косово ніякого не було, Німеччина об’єдналась без референдуму.
Зал зустрів такі висловлювання обуренням.
13:30 Лаврова запитують, чому російські військові літаки літають у міжнародному повітряному просторі з вимкнутими транспондерами. Його відповідь була, як завжди, чудовою:
Активність на натівській стороні зросла незрівнянно більше, ніж на російській стороні. Ми відкриті до створення механізмів взаємодії. Зараз вони усі заморожені.
13:24 Влучне запитання Лаврову від одного з учасників конференції:
Я розумію, що у вас проблеми з США. Але чому за це має розплачуватись Україна?
13.18 Чергова порція махрової маячні. Глава МЗС Росії скаржиться, що на Заході України відмовляються святкувати 9 травня, а день народження Бандери і Шухевича — державні свята в Україні. Лавров каже, що йому шкода, що у Верховній Раді немає угорців.
13:17 Лавров:
Ми не можемо закривати очі на те, що всі домовленості, які були досягнути після "холодної війни", не дотримуються. Ми хочемо нормальних відносин зі Штатами". 
За його словами, треба створювати нову систему безпеки.
13:13 Російський дипломат каже, що "на кожному етапі української кризи США і ЄС вживали заходів, щоб її поглибити".
13:11 Стандартний набір: глава МЗС Росії говорить про ксенофобію в Україні, про "націонал-соціалізм" і Яроша.
13:06 Лавров:
Наші західні партнери керувалися не єдиною європейською системою безпеки, а лише ілюзіями.
13:05 Сергій Лавров розпочав свою доповідь. Як завжди, розповідає про небезпеку розширення НАТО на Схід, системи ПРО в Східній Європі та непослідовну політику США щодо світової системи безпеки. "Америка у всьому звинувачує Росію", — каже глава МЗС Росії.
13:03 Петро Порошенко:
Ми розраховуємо на єдність і солідарність країн НАТО 
13:00 Таке-от фото на пам’ять:
12:57 За інформацією Адміністрації Президента України, Петро Порошенко проводить переговори з Ангелою Меркель, Джоном Керрі та Франком Вальтером Шнатймаєром. На зустрічі також присутній Павло Клімкін.
12:51 У кулуарах конференції "засвітився" мер києва Віталій Кличко:
12:49 Тим часом почалися тристоронні переговори Петра Порошенка, Ангели Меркель і Джо Байдена.

12:41 Головуючий на Мюнхенській конференції Вольфганг Ішінгер:
Сподіваюся, що ми зможемо досягти прогресу щодо мирного врегулювання (ситуації в Україні - "24") цими вихідними в Мюнхені.
12:37 Ангела Меркель закінчила відповідати на запитання. Зараз — coffee break, і о 12:50 очікуємо виступу глави МЗС Росії Сергія Лаврова.
12:28 На репліку Президента Естонії стосовно того, що буде, якщо кризу в Україні не вдасться вирішити дипломатичним шляхом, Меркель знову наголосила про важливість переговорів і не допустила можливості надання Україні зброї. 
12:24 Меркель:
Я переконана, що військове вирішення кризи в Україні призведе до нових жертв. Це гірка правда і гірка реальність.
12:04 За словами Меркель, "ми вирішили сконцентруватись на дипломатичному вирішенні конфлікту в Україні". Вона говорить про важливість антиросійських санкцій і вкотре відкидає військове вирішення конфлікту. 
12:01 Фрау Канцлер закінчила доповідь і зараз відповідатиме на запитання. Присутні зустріли її промову бурхливими оплесками.
11:58 Меркель про мусульманський тероризм: "У боротьбі з тероризмом ми єдині з переважною більшістю мусульман у Європі".
11:56 Петро Порошенко за півгодини проведе тристоронні переговори з Ангелою Меркель і віце-президетом США Джо Байденом.
11:52 Оце згадала: Канцлер ФРН каже про важливість дотримання Будапештського меморандуму. 
11:49 Меркель: "Цю кризу (в Україні - "24") неможливо вирішити військовим шляхом".
11:45 Ангела Меркель подякувала Петру Порошенку, що він прибув на цю конференцію.
11:44 Канцлер ФРН: "Ми хочемо будувати європейську систему безпеки разом з Росією, а не проти неї".
11:40 Слова має Ангела Меркель:
11:36 З’явилося фото зустрічі Петра Порошенка з Генсеком НАТО Єнсом Столтенберґом:
11:30 О 12:50 виступатиме міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Зараз усі очікують на появу Меркель.
11:25 Пряму відеотрансляцію можна знайти за цим посиланням.
11:22 У ці хвилини Петро Порошенко проводить зустріч з Генсеком НАТО Єнсом Столтенберґом.
11:21 Об 11:30 очікується виступ Канцлера Німеччини Ангели Меркель.
11:00 Президент України Петро Порошенко вже прибув до Мюнхена.

Очікується, що на зустрічах Глави держави в Мюнхені буде обговорюватися ситуація в Україні та шляхи врегулювання конфлікту.
Президент проведе тристоронні переговори із Федеральним Канцлером Німеччини Ангелою Меркель та Віце-президентом США Джо Байденом та низку двосторонніх зустрічей, зокрема з Канцлером ФРН Ангелою Меркель, Віце-президентом США Джо Байденом, Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, Президентом Литви Далею Грібаускайте, Верховним представником ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федерікою Могеріні.
Глава держави також виступить під час дискусії на тему: "Конфлікт довкола України та європейська безпека".