пятница, 22 января 2016 г.

22 січня – День Соборності України

В цей день 1918 року Центральна Рада в IV Універсалі проголосила незалежність УНР від Росії.



День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.




Віднині на укр.землях,розділених віками, Галичині, Буковині, Закарп.Русі й Наддніпрянщині буде єдина велика Україна.


Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної єдності, свідченням їхнього самоусвідомлення, важливою віхою процесу становлення політичної нації. Ідея соборності українських земель набула державного статусу, в наступні десятиліття залишалась об’єднуючим чинником і чи не єдиним спільним положенням програмних цілей усіх течій національно-визвольного руху. Акт Соборності надав завершеної форми самостійній українській державі, сприяв подоланню залишків ідей федералізму в ментальності національної політичної еліти. 

Об’єднання УНР і ЗУНР стало моделлю цивілізованого демократичного, неекспансіоністського збирання територій в єдиній суверенній державі.

Источник

Живий ланцюг 21 січня 1990, коли майже 3 млн.людей взялися за руки, з'єднавши Львів, Київ та Донбас



Українці зробили висновки з помилок революції 1917-1921 років 

«Важко пригадати за останні десятиліття випадки, коли громадяни європейських держав жертвували мільйони на те, щоб відродити власну армію»

Російська агресія справила зворотній ефект: українське суспільство не лише об’єдналося, а й змогло відродити власну армію.




Патріарх Філарет - дуже сучасна людина і теж приєднався до флешмобу #УкраїнаЄдина#флешмоб #ДеньСоборності #УПЦКП


День Соборности Украины в Краматорске 22.01.16
Донбасс - Украина.



Україна. Становлення нації. Фільм 1



Україна. Становлення нації. 2. Україна чи Малоросія?



Україна. Становлення нації. 3. Навіки разом.



Україна. Становлення нації. 4. Незалежність.